Rasism som ett strukturellt problem

Rasism har varit ett stort samhällsproblem i världen i många tusen år. Den transatlantiska slavhandeln och det svenska konceptet om rashygien är något som ofta kommer på tal när det talas om rasism. Många såg konceptet som faktisk vetenskap ända in på 1900-talet. Vi har kommit ganska långt sedan dess men det finns fortfarande mycket främlingsfientlighet i vår värld. Vardagsrasism är tyvärr väldigt vanligt även i det trygga Sverige men det finns krafter som arbetar mot rasism i vardagen. Till exempel genom att människor enbart på grund utav namn eller hudfärg blir utsållade ifrån en jobbintervju, lägenhetsvisning eller får en lägre lön än någon med svensk bakgrund.

Rasism är ett ständigt aktuellt problem

Rasism är ett gammalt påfund

Rasism grundar sig på idén om att människor skulle vara uppdelade i olika raser. Att de med ljusare hy skulle vara mer värda än andra är en av grundbultarna för ideologin. Att utsätta mörkhyade människor för sämre behandling är något som kan spåras tillbaka flera tusen år i tiden. Redan på faraonernas tid så gjordes mörkhyade människor till slavar för att tjäna och offra sina liv för kungligheterna. Det sågs inte som något fel på den tiden, och chockerande nog så behölls den mentaliteten ända in på 1900-talet.

Det var inte särskilt länge sedan vi människor började ifrågasätta rasism och orättvis behandling av människor på grund utav hudfärg. På 1400-talet koloniserades stora delar av Afrika av framförallt britter. De påverkade regionen kraftigt och det är en av anledningarna att stora delar av Afrika fortfarande har engelska som officiellt språk. I samband med koloniseringen tog skrupelfria profitörer vara på möjligheten att tjäna pengar på att sälja andra människor som ansågs vara mindre värda. Slavhandeln höll igång i runt 400 år, och saktade ner först på 1800-talet.

Hur ser det ut i Sverige?

Rasism i Sverige är ett större problem idag än det var för hundra år sedan. Sverige har historiskt sett varit ett skyddat land som stått utanför de absolut flesta konflikter, åtminstone sedan vikingatiden led mot sitt slut. Slavhandel i Sverige förbjöds redan på 1300-talet, men viss kommunikation med de engelska och franska slavskeppen ägde senare trots allt rum. Det rörde sig dock aldrig om någon faktisk slavhandel inom Sveriges gränser, utan om enstaka individer som såg en möjlighet att profitera på andras olycka.

När naturkatastrofer och krig tvingar människor på flykt hamnar de ofta i det trygga Europa. Sverige har tagit emot ett större antal flyktingar och invandrare de senaste åren än förut. Medias rapporter om hot och attentat världen över har bidragit till att rasism idag åter igen breder ut sig inom våra gränser. Det är ett problem som är värt att ta på allvar. Sverigedemokraterna framställer sig som landets räddning, med en vision om att allt ska bli som förut. Vad innebär det? Ett Sverige utan mångkultur?

Vad kan du göra?

60 år har gått sedan Rosa Parks trotsade samhällets rasistiska särbehandling. Tyvärr har vi inte kommit särskilt långt sedan dess. När partier som Sverigedemokraterna får en tredjedel av Sveriges röster är något på tok. För att motverka rasism både lokalt och internationellt är det bra att vidga sina vyer. Att lära känna och umgås med folk från en annan etnisk bakgrund är ett bra sätt att öka kunskapen om olika kulturer. Då inses det oftast att vi har fler likheter än olikheter.